keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Saksan EKD kirkko torjuu juutalaislähetyksen


 
Idea Spektrum -lehti kertoo Saksan suuren EKD -kirkkoliiton kannanotosta  juutalaislähetykseen. 9.11.


Uusimmassa Idea Spektrum-lehdessä  46/2016  on juttua Saksan evankelisen kirkon (EKD) linjauksesta evankeliumin julistamiseen juutalaisille eli juutalaislähetykseen. Artikkelin mukaan EKD on 9.11. ottanut torjuvan kannan juutalaislähetykseen.

Kuten tunnettua suhde juutaisiin on herkkä aihe Saksassa holokaustin vuosien tähden. Tällainen lausuma ei ole Saksassa  ennen kuulumaton, mutta toisaalta se on vakavasti otettava ison kirkkoliiton kannanlmaisu. Saksassa kannanotto herättää kantoja puolesta ja vastaan. Esimerkiksi Idea Spektrumin mukaan pastori Ulrich Parzany  muistuttaa Uuden testamentin  juutalaisille ensin -periaatteesta Room. 1:16 hengessä.

Saksan evankeelisen kirkon linjaus on samaa sukua katolisen kirkon vuosi sitten julkaisemalle kannanotolle.

Teologisesti EKD:n linjaus on outo ja vaikeasti Raamatulla perusteltavissa.

1.  Sulkeeko  EKD Jeesuksen sovitustyön ulkopuolelle juutalaiset?
2. Erehtyivätkö apostolit, jotka julistivat Jeesusta ainoana pelastajana ja Messiaana juuri juutalaisille.
3. Rajaako EKD Jeesuksen pelastustyön ei-juutalaisia kansoja koskevaksi, vaikka UT todistaa toista.
4. Apostoli Paavali rukoili juutalaisten kääntymistä ja selvitteli tätä asiaa Roomalaiskirjeen luvuissa 9-11.
5. EKD:n linuus tekee Jeesukseen uskovien juutalaisten aseman apostostoleista lähtien epäselväksi,  vaikka kristillinen kirkko syntyi siitä, että oli juutalaisia jotka uskoivat Jeesuksen olevan Jumalan poika ja Messias.

Evankeliumin julistaminen juutalaisille on tietyssä mielessä teologisesti katsoen kristillisen lähetystyön silmäterä. Jeesuksen työn tavoitteena oli Matteuksen mukaan juutalaisen kansan pelastus (Matt.1:21). 

Evankeliumin julistaminen juutalaisille on kaiken lähetystyön testi, sillä sen sanomana on, että Jeesus Kristus on ainoa tie Isän tykö.

Tästä näkökulmasta katsottuna EKD kulkee uskonpuhdistuksen juhlavuoden aattona väärään suuntaan ja irrottaa linjauksensa Uuden testamentin ja apostolien opetuksesta. 

EKD äänesti apostoleja vastaan.