keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Saksan kirkkopäivät torjuvat Jeesukseen uskovat juutalaiset

Tänä kesänä vietetään Stuttgartissa Saksan kirkkopäiviä. Kirkkopäivät ovat Saksan evankelisen kirkon suuri ja laaja-alainen tapahtuma, josa on kaikkea kaikille.

Yksi ryhmä ei kuitenkaan mahdu joukkoon - Jeesukseen uskovat messiaaniset juutalaiset. Poikkeuksen tekee heidän edustajanaan puheenvuoron käyttävä  tri Richard Harvey.

Jeesukseen uskovat juutalaiset ovat ryhmänä Saksan suurelle EKD:lle kova pähkinä purtavaksi. Samalla kun tulisi olla suvaitsevaisuuden puolella, pitäisi näyttää toisille ovea.

torstai 14. toukokuuta 2015

Maahanmuutto on täkeä tutkimuksen kohde

Satakunnan Kansa julkaisi viime viikonloppuna artikkelin, jossa tutkija Tuomas Martikainen kertoo maahanmuuton näkymistä Suomessa tutkijan näkökulmasta.

Suomi on ottanut maahan suhteellisen vähän ulkomaalaisia verrattuna Ruotsiin tai vielä suurempiin Keski-Euroopan maihin. Maahanmuutto on aihe, joka elää ihmisten tunne-elämässä. Kysymys ei ole viileästä tiedollisesta asiasta. Muukalaisen kohtaamisesta voi tulla haaste


Seuraavat tiedot pohjautuvat tähän Sari Miettisen artikkeliin.


1. Suomessa on 300 000 ensimmäisen polven maahanmuuttajaa. Heistä suurin osa on länsimaista ja Venäjältä.


2.  Maahanmuuttajista on muslimeja 65000. Jos tieto pitää paikkansa, islam on luterilaisen kirkon jälkeen toiseksi suurin ja ohittamassa ortodoksit ja helluntailaiset jäsenmäärässä. Muutos on tapahtunut noin 25 vuodessa. Islam on Suomessa toistaiseksi hajanainen mm. kansallisuuserojen vuoksi. 


3. Maahanmuuttajille on syntynyt 150 000 jälkeläistä, joiiden vanhemmista usein toinen on syntyperältään sumalainen. Heillä on suomalainen identiteetti.


4. Suomesta on muutettu ulkomaille mm. Yhdysvaltoihin yli 100 vuotta sitten ja Ruotsiin 1960 -luvulla.  Jos suomalaisia ei olisi lähtenyt ulkomaille, väkilukumme olisi 7 miljoonaa.



5. Muuttoliike, diaspora, on tärkeä tutkimuksen kohde myös lähetystyön näkökulmasta. Diasporan väki on muutoksessa tavalla, jota ilman tutkimusta ja sen tuomia lainalaisuuksien tajua, on vaikea ennakoida. Parissa vuosikymmenessä tapahtuu muutoksia, joita on hyödyllistä ennakoida.

6. Kirjoituksen mukaan Tuomas Martikainen siirtyy elokuussa Turussa toimivan siirtolaisuusinstituutin johtajaksi.


Lähde: Sari Miettinen Maahanmuuton tutkija törmäsi vihakuplaan. Satakunnan Kansa 8.5. 2015 

torstai 7. toukokuuta 2015

Mekane Yesus -kirkko otti osaa etiopialaisten suruun

Etiopian kansaa kohtasi suru, kun 30 henkilön joukko etiopialaisia joutui Isis -järjestön surmaamiksi Libyassa.

Tästä tapahtumasta EECMY antoi hiljattain julkilausuman, jossa se korostaa teon demonista raakalaismaisuutta ja haluaa korostaa uskontojen rauhanomaista rinnakkaiseloa alueella.

Kristinusko ja islam ovat eläneet rinnakkain Etiopiassa satojen vuosien ajan. Suhde ulottuu jo Muhammedin aikaan, jolloin kristitty Etiopia otti vastaan vainottuja Muhammedin kannattajia. Tällä teolla on edelleenkin kantava symbolinen merkitys alueella, jonka naapurissa ovat islamin  keskukset Mekka ja Medina.

Etiopia ei halua maahan radikaalia islamia, joka keinuttaa rauhaa.

Samalla kirkko varoittaa laittomasta  ihmiskaupasta ja kehottaa seurakuntien pastoreita ottamaan julistukessaan esille tämän vaaran ja varoittamaan muuttoliikkeen pimeästä puolesta.

Lähde: www.eecmy.org 29.4.2015

keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Raamatunkäännöstyö tänään 2015

Yhteyneet raamattuseurat ovat julkaisseet vuosittaisen tilaston raamatunkäännöstyöstä. Tilastoa julkaisee Suomessa Pipliaseura.

Tilaston mukaan maailmassa puhutaan 6901 kieltä, joita puhuu 7,2 miljardia ihmistä.

Tilaston mukaan koko Raamattu on käännetty 542 kielelle, Uusi testamentti 1324 kielelle ja 1020 kielellä on saatavilla jokin raamatunosa.

Vuoden 2014 aikana ilmestyi poikkeuksellisen runsaasti koko Raamatun käännöksiä. Käännöstyö kohtaa maailmassa monenlaisia haasteita. Afrikassa Boko Haramin kaltaiset terroristiliikkeet Nigerian suunnalla ja ebola sairaus vaikuttavat myös kääntäjien elämään turvattomuutta luoden.

Yhtyneiden raamattuseurojen mukaan maailmassa on 4015 kieltä ilman yhtäkään raamatunosaa.

Lähde: Suomen Pipliaseura7.5.2015