keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Bulgaria kieltäytyi juutalaisten luovutuksesta holokaustin aikana

Eilen vietettiin  juutalaisten joukkotuhon muistopäivää. Holokaustin aikana kuusi miljoonaa juutalaista sai surmansa raa'alla tavalla. Auschwitzin keskitysleirin sulkemisesta tuli kuluneeksi eilen70 vuotta.

Holokaustin aikana oli myös vastarintaa. Yksi myönteinen esimerkki tulee Bulgariasta vuodelta 1943. Koska Bulgaria taisteli Saksan puolella, se kohtasi luvutuspyynnöt.

Luovutuksesta syntyi parlamentissa kova keskustelu. Asia tuli lehdistössä julkaiseksi. Ortodoksisen kirkon arkkipiispa Kiril asettui julkiseen vastahankaan. Hänen kerrotaan uhanneen asettuvan raiteille juutalaisia kuljettavan junan eteen. Kuningas Boris III kieltäytyi luovutuksesta ja pelasti 50 000 juutalaista.

(Lähde: Leif Furman, Bulgaria pelasti juutalaisensa natseilta.- Hakehila 3/2012)


torstai 22. tammikuuta 2015

Maailman uskontotilanne 2015


Lähetysteologinen julkaisu International Bulletin of Missionary Research julkaisee vuosittain tilaston, jonka perustaja on David Barrett.  Barrettin jälkeen tilastoa työstää työryhmä, jonka ensimmäinen nimi on Todd M. Johnson. Tilasto pyrkii kuvaamaan maailman uskonnollisen tilanteen ja seuraamaan siinä tapahtuvia suuntauksia. Uudeksi ennustevuodeksi on otettu 2050. 

Seuraavassa tilastosta muutamia näkökulmia:


1.    Maailman väkiluku on 7,3 miljardia. Tilasto ennakoi sen kasvua 35 vuodessa noin kahdella miljardilla.


2.    Maailman kaupungistuminen jatkuu. Miljoonaluokan kaupunkeja on tällä hetkellä 501. Tällä hetkellä runsas puolet maailman väestöstä asuu kaupungeissa.


3.    Kaupungeissa asuvia köyhiä lasketaan olevan yli 2 miljardia.


4.    Kristittyjen määrä kasvaa ja tilastossa arvioidaan kristinusko suurimmaksi uskonnoksi myös 2050.


5.    Islam kasvaa kristinuskoa voimakkaammin.


6.    Tilaston mukaan ateistit ja agnostikot pysyvät nykyisellä tasolla.


7.    Kristittyjen määrä on tällä hetkellä 33,4% maailman väestöstä.


8.    Kristityistä suurin ryhmä ovat roomalais-katoliset. Tilasto arvioi erilaisten helluntailais-karismaattisten ryhmien olevan nousussa vuoteen 2050 mennessä.


9.    Kristillinen kirkko kasvaa voimakkaimmin Afrikassa.


10.    Juutalaisia on maailmassa 14,5 miljoonaa.


11.    Lähetystyöntekijöiden yhteinen määrä maailmassa 400 000 on tällä hetkellä laskusuunnassa. Määrän ennakoidaan nousevan vuoteen 2050 mennessä.


12.    Lähetystyön näkökulmasta huolestuttavaa on, että maailma jota ei ole tavoitettu evankeliumilla, laajenee nykyisestään.

     Lähde: IBMR January 2015.

  Maailman uskontotilanne 2015

maanantai 19. tammikuuta 2015

100 miljoonaa kristittyä kärsii


Open Doors -järjestö on julkaissut vuotuisen tilaston kristittyjen vainoista. Tilastoa on tehty vuodesta 1993. Arvioitavana on noin 70 maata.  Tähän liittyy arvio 50 valtiosta, joiden alueella kristittyjen tilanne on vaikein.

Viime vuoteen verrattuna luettelossa on joitakin muutoksia. Esimerkiksi Nigeria on noussut listalla 10. vaikeimman maan joukkoon. Nigeria on Afrikan väkirikkain maa, jossa Boko Haram –liike suuntaa iskujaan kristittyihin erityisesti maan keskialueilla.

Vaikein tilanne on edelleen Pohjois-Koreassa, jossa kristittyjen kärsimyksen taustalla on maan kommunistinen ideologia. Kymmeniä tuhansia kristittyjä pidetään ”kansanvihollisina”. Kirkko Pohjois-Koreassa on maanalainen.


Kristittyjen tilanne on vaikea lukuisissa islamilaisissa maissa. Nigeria ei ole islamilainen maa, mutta Boko Haram –liike pyrkii  kalifaatin rakentamiseen mm. Gwozan kaupungin alueella. 


Euroopan rajanaapuri Turkki saa järjestysnumeron 46. 

Lähde: idea Spektrum 3 /2015.
Lisätietoja:
www. weltverfolgungsindex.de

perjantai 16. tammikuuta 2015

Valistuksen Ranska leikkii tulella

Eurooppaa ja muuta maailmaa ovat puhuttaneet terroriteot, jotka kohdistuivat ranskalaisen pilalehden toimitukseen. Terrori-iskut ovat tuomittavia väkivaltana, jota ei voida hyväksyä.

Tällä kerralla teot ja niiden taustat avaavat kulttuuris-uskonnollisen railon  Euroopassa. Ranskassa syntyi  1700-luvun valistuksen seurauksena perinne, jossa kaikkea arvioitiin järjellä valistuksen ajan tapaan. Tämän pimeänä puolena on ajatus, että kaikkea saa pilkata ns. sananvapauden nimissä. 

Islamissa profeetan pilkkaamista pidetään hyvin vakavana asiana. Tähän vielä liittyy kuvattomuuden ajatus, jossa kuan piirtäminen profeetasta on sekin pilkkaa. Tässä islam eroaa kristinuskosta, jossa erityisesti  ortodoksinen kirkko on korostaa kuvan merkitystä.

Islamisa ei ole ollut valistuksen aikaa, joten törmäys valistuksen Ranskassa on poikkeuksellisen raju.

Ranskassa on vaalittu nk. laisismin periaatetta, jossa julkiaset tilat koetaan neutraaleiksi. Tässä mielessä on ristiriitaista, että julkisessa tilassa esimerkiksi kadulla voitaisiin pilkata vähemmistöuskontoa. 

Kristittyjen pitäisi ottaa nollatoleranssi toisten uskontojen pilkkaan. Tällä tiellä menetetään kekusteluyhteys, todistamisen mahdollisuus ja ajetaan ihmiset törmäyskurssille arvaamattomin seurauksin.

Ranska ja sitä seuraava Eurooppa leikkii pilkkakuvia julkaisessaan tulella. 


sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Työntekijäseminaarissa hiottiin puhetaitoa

Kansanlähetyksen vuoden alun työntekijäseminaarissa hiottiin puhetaitoja ja puheen perusteita puhekouluttaja Antti Mustakallion johdolla.

Hengellisessä työssä puhe on tärkeä työkalu. Millä tavalla puheen saisi elävämmäksi ja tuoreemmaksi? Miten sanoma menee perille? Puhetaidossa palataan perusteisiin, jotka ovat tuttuja antiikin ajasta alkaen.

1.  Puhujan tulee ottaa huomioon sanoma ja yleisö.
2.  Lyhyt puhe on parempi kuin liian pitkä.  Kunnioita aikataulua.
3.   Puheessa on aloitus, keskiosa ja lopetus.
 4. Kolmen sääntö: tulin, näin, voitin.
5. Puheesta kannattaa karsia vaikeatajuiset sanat.
6. Vaikea asia kannattaa pyrkiä sanomaan yksikertaisesti ja havainnollisesti.
7. Jokaisella puheella tulee olla pyrkimys saada kuulijassa aikaan jotakin.
8. Puheen loppu jää parhaiten mieleen.
9. Tärkeitä asioita kannattaa toistaa esim. kolme kertaa.
10. Puheella tulee olla loppua kohti nouseva jännite.

Tässä sitä on oppimista loppuelämäksi.