perjantai 22. elokuuta 2014

Ruotsiin paremman elämän perässä

Suomessa YLE lähetti äskettäin dokumentin, joka kertoi Ruotsiin kutsutuista kamerunilaisista metsänistuttajista. He tulivat naapurimaahamme suurin toivein, mutta joutuivat pettymään. Kutsuja Skogsnicke Ab ei hoitanut hommiaan ja suorastaan polki tulijoiden oikeuksia ja palkkoja. Kamerunilaisten mielestä heitä pidettiin Ruotsissa orjina.

Koska kamerunilaisista osa oli ottanut kotimaassaan lainaa matkaa varten, he joutuivat pahaan välikäteen. Kotimaahan ei uskaltanut palata. Kotiväen edessä häpeäkin oli melkoinen. 

Ruotsin TV:n tutkivan journalismin yksikkö näyttää havainnollisesti, mitä seuraa, kun afrikkaisille annetut lupaukset jäävät toteutumatta. Haastattelija haastattelee Ruotsissa työtä tehneitä, heidän omaisiaan Kamerunissa, Skogsnicke AB:n johtajaa sekä häneltä alihankinnan ottanutta naapurin metsäjättien SCA:n ja Holmenin johtajia. 

Ohjelma kelpaa havaintoesimerkiksi vaikeuksista, jota afrikkaiset työntekijät saattavat pahimmillaan Euroopassa kohdata. Ongelmat laajenevat kotiseudulle Kameruniin ja aiheuttavat sukulaisille ahdistusta.

Muutettavat muuttaen ohjelman opetus koskettaa kaikkia vastaavantyyppisessä työssä olevia kutsujia. Vierastyövoiman tai stipendiaattien kutsujalla on paljon velvollisuuksia sekä sopimuksin kirjattuja että moraalisia. 

Hänen on:
1. Tunnettava kaikki kutsujan velvollisuudet.
2. Tiedettävä mitä lupaa.
3. Pidettävä lupauksensa.
4. Kohdeltava muita niinkuin tahtoisi itseään kohdeltavan.

Tarinalla on elokuvamainen loppu. Kun ohjelma esitettiin Ruotsissa, kansalaiset panivat hatun kiertämään ja kamerunilaiset saivat korvausta vaivoistaan.

torstai 7. elokuuta 2014

Mosulin kristityt vainottuina Irakissa

Mosul on Irakin pohjoinen suurkaupunki, jossa on yli 1,4 miljoonaa asukasta. Kaupungissa asuu myös vähemmistöjä, joista osa on kristittyjä.

Radikaalin islamilaisen ISIS-järjestön joulut ovat pakottaneet Mosulin kristittyjä lähtemään kodeistaan. Heitä on kehotettu kääntymään islamiin. Uhkana ovat myös verot - tai kuolema. Kristittyjä on velvoitettu laittamaan erityinen merkki kotinsa seinälle. Tässä mielessä vaino muistuttaa 1930 -luvun juutalaisvainoja, holokaustia.

Menneinä vuosina on tuhottu 118 kirkkoa. Nämä ovat olleet alueella olleita roomalais-katolisia, ortodoksisia tai evankelisia kirkkorakennuksia. Tuhotuista rakennuksista lasketaan Bagdadissa olleen 45, Mosulissa 64, Kirkukissa 8 ja yksi Ramadissa.
Kristittyjen määrä Irakissa lasketaan sadoissa tuhansissa ja heidän historiansa ulottuu 1800 vuoden ajalle. Koko tapahtuma heijastelee laajemminkin Lähi-idän kristittyjen vaikeaa tilannetta.

ISIS on radikaali, poikkeuksellisen julma islamilainen jäsjestö, joka havittelee jonkinlaista Irakin rajat ylittävää islamilaista valtiota Suur-Syyriaa. Se on valloittanut osia Irakista ja pyrkii saattamaan alueille islamilaisen sharian. 

Tietojen mukaan ISIS -taistelijoiden eteneminen tietää vainoja myös muslimeille, mm. shiialaisille.

Lisätietoja Irakista Operation World

Lähde: Idea Spektrum Nr.32/33 6.8.2014.