perjantai 18. huhtikuuta 2014

Malatyan surmatoeosta 18.4.2007 seitsemän vuotta

Turkin Malatyassa tapahtuneesta surmateosta on kulunut jo seitsemän vuotta. Surmansa saivat raa'alla tavalla saksalainen teologi Tilmann Geske ja hänen kaksi turkkilaista ystäväänsä.

Surmatyön selvittäminen jatkuu uusine käänteineen. Surmaajat pääsivät vapaalle, koska Turkissa tuli voimaan laki, jonka mukaan rikokset tulee selvittää viidessä vuodessa.

Tapahtumasta on kirjoitettu kirja En tahdo kostoa. Uusi tie 2009.

Surmaajat kotiarestiin. Seurakuntalainen.fi

keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Etelä-Korea maailmanlähetyksen eturivissä


Etelä-Koreasta on noussut viimeisten vuosikymmenien aikana maailman johtavia lähetysmaita.
Uusin International Bulletin of Missionary Research  2/2014 kertoo KRIM -instituutin näkökulmasta korealaisen lähetystyön tilastoja.

Lähetystyöntekijöitä: 20085
Lähetysseuroja; 166
Lähetyslapsia; 17675

Korealaiset opettelevat lähetystyön kysymyksiä siinä missä muutkin. Lasten koulutus on korealaisesta näkökulmasta haasteellinen asia. Toinen haaste on toisten kulttuurien kohtaaminen. Kotimaasta käsin odotukset voivat joskus olla liian suuret ja perustua kuvitelmiin.

IBMR 38/ 2/2014.

torstai 10. huhtikuuta 2014

Ruanda on kristikunnan kysymysmerkki


Ruanda

On kulunut 20 vuotta Ruandan kansanmurhasta, jossa raa'alla tavalla surmattiin satoja tuhansia, 800 000 ihmistä. 

Lausannen liikkeen Kapkaupungin kokouksessa lokakussa 2010 pohdittiin tätä kysymystä kristillisen uskon ja opetuksen näkökulmasta. Eivätkö ruandalaiset olleet sisäistäneet kristillisen uskon rakkauden sanomaa, kun kansallinen konflikti kärjistyi järkyttäviin mittoihin. Tämä kysymys jäi leijumaan  ilman vastausta. Joka tapauksessa koettiin,että usko oli jotenkin jäänyt sisäistymättä.

Operation World -kirjan mukaan suurin osa ruandalaisista on kristittyjä. Asukkaita on yhteensä 11,4 miljoonaa. Näistä hutuja on enemmistö 85%, tutseja 14%. Molemmilla puolilla oli aktiivista kirkkokansaa. Miksi kristillisestä uskosta ei ollut vastavoimaa etnisen tunteen kiehuessa ylitse?

Kristillisen uskon kannalta kansallisuus on Jumalan luomistyöhön kuuluvaa rikkautta. Kansallistunne voi kuitenkin kiehua yli äyräiden ja saada aikaan järkyttäviä seurauksia. Ruanda ei ole ainoa esimerkki. Viime vuosisadalla 1930-luvun Saksa oli yksi esimerkki.

Emme mekään voi osoittaa sormellamme muualle. Voisiko kevät 1918 meillä toistua?

lauantai 5. huhtikuuta 2014

Kristinusko kiinnostaa Algeriassa


Algeria on yksi  Pohjois-Afrikan muslimimaista. Maa on välttänyt toistaiseksi Egyptin ja Syyrian kalteiset mullistukset. Pohjois-Afrikan maana Algerialla on historiallisesti taustanaan kristillinen perinne Rooman valtakunnan ajoilta. Sittemmin alue on ollut islamilainen ja kristtyjen asema on ollut tukala.

Tuore Idea Spektrum-lehti kertoo, että Algeriassa on tullut kristityksi 100 000 ihmistä viimeisen 30 vuoden aikana.  Suurin osa näistä kuuluu vähemmistöryhmiin kuten berbereihin.

Algerian väkiluku on vajaat 38 miljoonaa. Kristittyjä lasketaan olevan noin 1% verran. Näistä suurin osa on protestanttisia kristittyjä. 
Lähde: Idea Spektrum 2.4.2014
Algeria

torstai 3. huhtikuuta 2014

Smyrna marttyyriseurakunta

Vähä-Aasian Smyrna  mainitaan Uudessa testamentissa Ilmestyskirjassa. Smyrnan kristityt olivat saaneet kohdata ahdistuksia. Smyrna on marttyyriseurakunnan tyyppi.

Myöhemmin piispa Polykarpuksen kerrotaan kärsineen marttyyrikuoleman juuri Smyrnassa.

Sijaintinsa puolesta Smyrna oli satamakaupunki noin 80 km päässä Efesosta,  Kaupungin nykyinen nimi on Izmir. Vanhasta Smyrnasta kertovat rauniot.