maanantai 31. maaliskuuta 2014

Inkerin kirkon haasteena nuori sukupolvi

 
      Mihail Ivanov kertoi Inkerin kirkon ajankohtaisista tarpeista lauantain päivätilaisuudessa.           Tulkkina toimi Anna Ruha.

Idäntyön päivillä Ryttylässä 28.3.-30.3. pohdittiin Inkerin kirkkoa koskevia ajankohtaisia kysymyksiä.  Kirkon nuoriin pappeihin kuuluva Pietarin Pyhän Marian seurakunnan kirkkoherra Mihail Ivanov (33), pohti seurakuntatyösä haasteita. Yksi suurimmista on saada seurakunnan yhteyteen nuori sukupolvi. Tämä on muidenkin perinteisten kirkkojen haaste Pietarissa, kertoi Ivanov.  Toisena asiana hän mainitsi seurakunnan terveen itsenäisen talouskehityksen.

Piispa Aarre Kuukauppi kertoi kirkon toiminnan laajenemisesta myös syrjäisille seuduille. Yksi näistä on Jakutiassa, jonne Kylväjä on lähettämässä työntekijöitä. Piispa kertoi, että Inkerin kirkko voi toimia vapasti Venäjällä. Sen sijaan Suomessa on ollut vastustustakin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

Inkerin kirkko haluaa kantaa vastuuta myös Suomessa asuvista inkeriläisistä ja etsii siihen avoimia ovia.

Inkerinkirkko.fi








sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen suvivirsi

Kevään varmoihin merkkeihin kuuluu keskustelu suvivirren veisaamisesta. Viimeksi keskustelu sai lispontta kun apulaisoikeuskansleri otti kannan, jossa hän pyrki eriyttämään kirkon ja koulun yhteistyötä. Vastaus oli annettu vapaa-ajattelijoiden valitukseen. 

Kysymys suvivirrestä koskettaa syvemmällä tavalla useitakin kirkon ja yhteiskunnan rajapintoja. Yksi esille nostettu käsite on neutraliteetti. Puumalaisen mukaan koulun tulee olla "neutraali". Sana "neutraali" ei sisällä vielä mitään, joten se vaatii tarkempaa määrittelyä.

Eurooppalaisessa keskustelussa neutaliteetin käsite tulee Ranskasta, jossa esim. katua, virastoa ja julkista silaa pidetään "neutraaleina". Evankeliumin julistaminen kadulla voi johtaa poliisimiehen puheille. Neutraalisuus koetaan puhdistavan katsomuksia pois näkyvistä.

Toisenlainen maa on Iso-Britannia, jossa ulkoilmatilaisuuksia on pidetty iät ja ajat. Kansallislaulussa pyydetään Jumalaa suojelemaan kuningatarta.  Suomen koulu on ollut lähempänä Iso-Britannian mallia kuin Ranskan vallankumouksen perintöä. Aiheesta on taitettu peistä yli 100 vuoden ajan. Venäjä lähti vuonna 1917 Ranskan malliin, mutta on nyttemmin palaamassa tältä tieltä takaisin.

Toisenlaisesta näkökulmasta katsottuna vapaus on vapautta veisata suvivirttä koulussa, kuten on tehty vuosikymmeniä. 

Saakoon suvivirsi kaikua vapaasti.





lauantai 22. maaliskuuta 2014

Malatya 18.4.2007 -surmaajat vapaalle jalalle

Turkin Malatyassa sattui huhtikuussa 2007 tapaus, jossa murhattiin kristitty teologi Tilmann Geske ja kaksi hänen turkkilaista ystäväänsä. Tapahtuma on saanut pajon kansainvälistä julkisuutta ja surmasta julkaistiin kirjakin suom. Jonathan Carswell & Joanna Wright: En halua kostoa. Uusi tie 2009.
Kirja kuvaa tapahtumia  surmatun puolison näkökulmasta.

Aikanaan Turkin poliisi otti murhatyön tekijät kiinni ja asiasta on käyty siitä lähtien oikeutta. Viimeisiin jutun käänteisiin kuuluu surmatyön tekijöiden vapauttaminen tai aresti sillä perusteella, että Turkissa säädetyn uuden lain mukaan jutut pitää käsitellä loppuun viiden vuoden kuluessa. Tämä aika on tässä jutussa mennyt umpeen.

Tapahtuma lisää kristittyjen piirissä pelkoa. Samalla koetaan, että teon vakavuuteen nähden surmatyöntekijöiden saama rangaistus ei ole ollut uhrien ja heidän omaistensa näkökulmasta oikeudenmukainen.

Tapahtuman muistopäivä on vuosittain 18.4.

Uutinen Saksassa Idea.de

tiistai 18. maaliskuuta 2014

Venäjällä uskonnonopetusta vajaan 100 vuoden jälkeen

Vuonna 1917 Venäjä joutui vallankumouksen pyörteisiin. Kansa joutui samalla yhden ihmiskunnan suurimman kokeilun kohteeksi.

Vallankumouksen edustajat kielsivät Jumalan olemassaolon. Tämä merkitsi kaiken hengellisen ja kristillisen siirtämistä pois näkyvistä tai sen vainoamista. Uskonnonopetuksesta luovuttiin. Sen tilanne saattoi tulla  erilaiset ateismin kokeilut.

Nyt Venäjä on peruutusvaihteella. Kouluihin on palaamassa uskonnonopetus yli 90 vuoden poissaolon jälkeen. Yksi uskonnonopetuksen tavoitteista on arvojen antaminen kansalle. Jos kansalla ei ole arvoja, sen elämä on tuuliajolla.

Uskonnonopetus ei ole itsestään selvää. Sillä on vastustajansa ja epäilijänsä. Venäjällä on useita suuria uskonnollisia ryhmiä, joista suurimmat ovat ortodoksinen kirkko ja islam. Opetustyö vaatii koulutettuja opettajia, suunnitelmia ja oppimateriaaleja. Koulu tarvitsee lasten vanhempien tukea.

Uskonnonopetus Venäjän kouluissa on yksi uuden ajan merkeistä. Aika näyttää, mihin Venäjä kulkee.

(Inkerin kirkko 1/2014)

keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Viron kirkkohistorian kirjoitus

Suomen kirkkohistoriallinen seura julkaisee vuosittain vuosikirjaa. Vuoskirjassa on artikkeleita kirkkohistoriasta kotimaasta ja maailmalta. Yhä enemmän on myös kuvausta maamme rajojen ulkopuolelta.

Viime vuoden 2013 kirjassa virolainen Riho Saard pohtii Viron kirkkohistorian kirjoitusta. Virossa kirkkohistoria poikkeaa Suomen tilanteesta siinä, että siellä kirkkohiatorian yliopistollinen tutkimusperinne katkesi Neuvostoliiton aikana. Historiaa kirjoitettiin, mutta yhtenäinen tutkimuksellinen lähteisiin pohjannut tutkimus- perinne koki kovan katkoksen ajan.

Jokaiselle kirkolle sen oma historia on yksi identiteetin kivijaloista. Siksi Virossa haasteena on kirjoittaa yhtenäinen Viron kirkon historia.

Riho Saard kuvaa tiiviisti, mitä on kaikesta huolimatta kirjoitettu.

lauantai 1. maaliskuuta 2014

Etiopialaisten kohtelu Saudi-Arabiassa huonoa

Etiopia on yksi Afrikan köyhimpiä maita. Sen naapuri, islamin symbolinen keskus, Saudi-Arabia on yksi arabimaiden rikkaimmista öljyvaltioista. Läheinen naapurimaa on suurten odotusten kohteena ja siellä on ollut työssä kymmeniä tuhansia etiopialaisia.

Joulukuussa Saudi-Arabia karkoitti etiopialaista työvoimaa. Noin 100 000 etiopialaisen siirto viime vuoden loppupuolella on ollut yksi suurimmista väestönsiirroista ja kova haaste Etiopialle. 

Mekane Yesus -kirkkokin pyrkii auttamaan tässä tilanteessa maahanmuuttajia. Kirkon presidentti Wakseyoum Idosa mainitsi puheessaan CMCR -kokouksessa 5. helmikuuta, että kirkko tukee näiden kansalaisten pysymistä maassa sekä uusien työpaikkonen luomisessa. Ilman nätä edellytyksiä monet nuoret etiopialaiset altistuvat ihmiskaupalle ja orjuuden kaltaisille työolosuhteille. Paluumuuttajien asuttaminen on myös suuri ponnistus maalle.

Saudi-.Arabian näkökulmasta työntekijät ovat paperittomia. Etiopialaisten näkökulmasta heitä on kohdeltu huonosti ja huonoissa työoloissa.

Työttömyys ajaa Etiopian nuoria ulkomaille
Saudi Arabia karkoitti etiopialaisia/YLE